zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Diabetes patienten >> Beutenaken
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

OCKELOEN-VAN DER HULST DIETIST EN SPORTDIETIST VSN M

Servaashof 18
6325EV, BERG EN TERBLIJT
Telefoon: 043-3255709
meer info >>
10.3Km

GROENEKRUISDOMICURA

Mockstraat 1
6226CA, MAASTRICHT
Telefoon: 043-3690620
meer info >>
11.4Km

DIETISTENPRAKTIJK ANNADAL

Brouwersweg 100
6216EG, MAASTRICHT
Telefoon: 043-3467560
meer info >>
14.5Km

NIJSKENS-KLEINEN DIETISTE J H M G

Heerlerweg 71
6433HN, HOENSBROEK
Telefoon: 045-5222255
meer info >>
15.3Km

RETERA VOEDINGSADVIES EN LIFESTYLE COACHING ELLEN

Pasweg 2
6241CT, BUNDE
Telefoon: 043-3640237
meer info >>
15.6Km


Diabetes patienten informatie

Inhoud

Diabetes mellitus, ook bekend als suikerziekte, is een chronische aandoening waarbij het bloedglucosegehalte (bloedsuikergehalte) ontregeld is. De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Type I: oorzaak is een alvleesklier die te weinig insuline maakt. Type I wordt vaak "jeugddiabetes" genoemd omdat deze aandoening meestal ontstaat vóór het dertigste levensjaar.
  • Type II: wordt veroorzaakt door lichaamscellen die minder gevoelig zijn voor insuline dan normaal. Type II kwam oorspronkelijk vooral voor bij mensen boven de veertig jaar. Door overgewicht komt dit type steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor.

Suiker verboden bij diabetes?

Vroeger was suiker verboden voor mensen met diabetes. Al in de jaren 70 bleek dat een suiker niet verboden hoeft te worden. Toch zijn er nog altijd misverstanden.

Dat komt omdat bij diabetes veel factoren een rol spelen. Ons lichaam heeft energie (calorieën) nodig om te functioneren. Deze energie wordt onder andere geleverd door koolhydraten. Koolhydraten hebben invloed op het glucosegehalte van ons bloed.

Er bestaan diverse soorten koolhydraten: zetmeel (in brood, aardappelen, pasta etc) gewone suiker, melksuiker, vruchtensuikers. Alle soorten koolhydraten worden in ons maagdarmkanaal afgebroken tot glucose = bloedsuiker. Het bloed vervoert de glucose naar de spiercellen. Glucose word daar verbrand en levert energie.

Dit betekent dat alle soorten koolhydraten een stijging van het bloedglucose gehalte veroorzaken. Bij iemand zonder diabetes wordt het bloedglucosegehalte niet te hoog doordat de alvleesklier insuline afgeeft. Daar hoef je niet bij na te denken, dat gaat van zelf. Bij iemand met diabetes gaat het niet van zelf doordat er te weinig insuline is of de insuline niet goed werkt. Het laatste komt vaak door overgewicht. Vandaar dat dan geadviseerd wordt af te vallen. Uiteraard is het dan verstandig suiker te beperken omdat het vaak overbodige calorieën levert. Het beperken van suiker is dan dus vanwege de calorieën, niet vanwege de invloed op het bloed.

Voor het effect op het bloed moet men op alle soorten koolhydraten letten. Afhankelijk wat u gewend bent te eten, wordt soms de hoeveelheid koolhydraten wat minderen. Het is wel verstandig om de koolhydraten gelijkmatig over de dag te verdelen, zodat er minder kans is op pieken in het bloedglucose gehalte. Kennis van het effect van koolhydraten is nuttig voor iedereen die met diabetes te maken heeft. Een diëtiste kan helpen om in uw voedingspatroon de koolhydraten in kaart te brengen.

Behandeling belangrijk

De behandeling van diabetes mellitus richt zich op het reguleren van het bloedglucosegehalte. Diabetes verhoogt de kans op hart- en vaatziekten; daarom is extra aandacht nodig voor het cholesterolgehalte in het bloed. Ook hier zijn belangrijke voedingsadviezen bij te geven, zoals het beperken van het verzadigd vet in de voeding. Andere complicaties zijn ook mogelijk zoals oog- en nieraandoeningen. Belangrijke ingrediënten van de behandeling zijn; het dieet eventueel aangevuld met medicijnen en het volgen van gezonde leefregels.

Specialist in voeding

De diëtist is gespecialiseerd in voeding bij diabetes mellitus. Zij geeft voedingsadvies en ondersteuning op maat. U krijgt persoonlijke voedingsrichtlijnen waarin voeding en medicijnen zoals insuline zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. De diëtist gaat altijd uit van uw persoonlijke omstandigheden en wensen.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: L. Goezinnen - Diëtist